maanantai 2. huhtikuuta 2018

Mikä kesäkunto?

Lumi sulaa ja kengät kastuu, toppatakin voi vaihtaa kevyempään ja aurinkolasit voi kaivaa esiin. Kuka tunnistaa nää kevään merkit? Sen voi huomata myös sosiaalisen median "kesäkuntoon 2018"-hehkutuksesta. Instagramin tunnisteet täyttyvät #kesäkuntoon18 tägeistä ja iltalehdet jakavat vinkkejä miten päästä parhaaseen kesäkuntoon. Tässä on mun käsitys kesäkunnosta: ihmiset tavoittelee mah. timmiä kroppaa kesäksi, jotta "kehtaa kulkea ihmisten ilmoilla vähemmissäkin vaatteissa".

Asia on nyt erittäin ajankohtainen, joten halusin tulla jakamaan vähän mun ajatuksia siitä teidän kanssa. Itse olen aina kyseenalaistanut kyseistä ilmiötä/hehkutusta/tavoitetta, mikskä sitä nyt voisi sanoa. Joka vuosi sama juttu:"Kesäkuntoon 2015", "Näillä liikkeillä pääset kesäkuntoon 2017". En tiedä, milloin tämä alkoi, mutta luultavasti tämäkin on yksi näistä 2010-luvun boomeista. Urheilu ja fitness on nyt in ja kaiken maailman vinkkejä ja ohjeita "hyvässä kunnossa" pysymiseen tulee joka tuutista. En sano, että siinä olisi mitään pahaa! En todellakaan! Hienoa, että ihmisille jaetaan vinkkejä terveellisemmistä elämäntavoista. Mutta hieman kyseenalaistan sitä, tavoittelevatko ihmiset niitä Istagramin fitnessmallien "kuumia ja timmejä kroppia", vai onko tavoitteena puhtaasti vain oma hyvinvointi ja itsensä jonkinlaisessa kunnossa pitäminen.

Mutta asia mikä mua eniten ihmetyttää(ja vähän ärsyttääkin, myönnettäköön) on tää termi: kesäkunto. Mikä kesäkunto?? Joo, kesällä kuljetaan vähemmissä vaatteissa ja rannalla on esillä enemmän paljasta pintaa, mutta treenaavatko ihmiset vain esitelläkseen rannalla timmejä vatsalihaksiaan? Eikö urheilun ja kuntoilun pääpointti ole itsestään huolehtiminen ja oma hyvinvointi, niin fyysisesti kuin henkisestikin? Kaikki mitä tekee, pitäisi lähteä omasta tahdosta ja siitä, että itselle tulisi parempi olo. Motiivina ei pitäisi olla muiden mielipiteet vaan OMAT mieltymykset, ne asiat mitkä tuovat SINULLE hyvän mielen ja paremman olon. On väärin käydä kuntosalilla kahdeksan kertaa viikossa vain sen takia, koska haluaa näyttää samalta kuin Instan kapea vyötäröiset, kardashian peppuiset fitnessmallit. Vain harva ihminen on oikeasti sen mallinen. Jokaisen kehonrakenne on muutenkin erilainen ja vartalon malliin vaikuttaa niiin monet tekijät, joten ei ole terveellistä tavoitella aivan jotain toista ääripäätä, kuin mitä itse oikeasti on. Tavoitteita saa olla, mutta nekin vain oman kropan ehdoilla. Kaikkien ei tarvitse näyttää samalta. Se olisi sairaan tylsää! Muista arvostaa sun erilaisuutta, oot unikki just sellasena kun oot!

Eniten mua ihmetyttää termissä sana kesä. Jos on kerran kesäkunto, niin missäs kaikki "talvikuntoon 2018"-hehkutukset? Kesäkuntoon päästäkseen yritetään laihduttaa ja kuntoilla, saada mahdollisimman timmi kroppa. Talvikuntoon varmaan taas yritettäisiin kerätä rasvaa luiden ympärille. Mutta miksiköhän tällainen talvikuntoon-boomi ei ole ottanut tulta alleen?(huomatkaa sarkastisuus) Miksi hyväkunto pitää olla sidoksissa johonkin vuodenaikaan? Miksi boomi ei ole "Näin pääset elämäsi kuntoon!". Miksi panostaa vain jotain yhtä kesää varten? Koko kevät treenataan ja laihdutetaan, kokeillaan kaiken maailman dieetejä ja terveyslitkuja. Syksyllä taas vähät välitetään. Ja ens vuonna uudestaan. Ei, EI NÄIN! Itsestään huolehtiminen ja välittäminen pitäisi ola jokaisen vuodenajan ja jokaisen päivän juttu. Ei vain kesän.
Kuntoiluboomit ovat nimensä mukaisesti vain hetken kestäviä ilmiöitä. Näin ei mielestäni pitäisi olla. Kuntoilun tuoma hyvinvointi ei saisi olla hetkellistä, vaan pysyvää. Sen ei pitäisi olla ilmiö, vaan elämäntapa. Kuntoiluboomit ovat esillä aina vuoden alussa, uuden vuoden vaihtuessa sekä juuri nyt keväällä. Ihmiset tekevät uudenvuoden lupauksia, että "ensi vuonna alan kuntoilemaan" yms. Kuntosaleilla käy kova kuhina tammikuun ensimmäisillä viikoilla, mutta hiipuu jo helmikuulle mentäessä. Ensinnäkin, miksi tehdä lupauksia, mitä ei kuitenkaan pidä. Toiseksi, miksi lupaus pitäisi tehdä vasta vuoden vaihteessa, kun voit tehdä päätöksen TÄSSÄ JA NYT. Sun ei tarvii odotella sinne tammikuun ensimmäiseen päivään tehdäksesi päätöksen alkaa välittämään itsestäsi ja elämään terveellisemmin ja pitämään itsestäsi huolta. Niin itsestäänselvyydeltä kuin se kuulostaakin, se ei sitä ole, varsinkaan nykyajan hektisessä arjessa. Menot ja kiireet syövät ihmisten aikaa itsestään huolehtimisesta ja välittämisestä, mikä ei ole ollenkaan hyväksyttävää. Oma hyvinvointi on kaiken A ja O. Kun voit hyvin, jaksat elää sitä hektistä elämää paremmin. Omasta hyvinvoinnista ei pitäisi tinkiä.

Mikä sitten olisi motiivina "elämän kuntoon"? Ymmärrän, että kesäkuntoon motivoi juuri kesän vähäinen pukeutuminen ja paljas pinta. Mutta eikö hyvä olo motivoi mihin tahansa aikaan vuodesta? Etkö halua voida hyvin ja tuntea oloasi mahtavaksi joka päivä, eikä vain kesällä, joka on muutenkin lyhyt täällä perämettässä? Mä ainakin haluun! Mä haluun maksimoida mun hyvinvoinnin ja hyvän olon ja se on mahdollista vain siten, että välitän omasta kunnosta ja hyvinvoinnista joka päivä.

Ja itsestään huolehtimisella ja omalla hyvinvoinnilla mä en todellakaan tarkoita vain kropasta huolehtimista ja lihaksien pumppaamista. Eikä kaikille edes lihaskunto ole niin tärkeä asia. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja se on henkilökohtainen asia, mitkä asiat tukevat omaa hyvinvointia. Toisille oman kropan kehittäminen esim. vatsalihaksien reenaaminen tuo hyvän olon, toisia se ei voisi vähempääkään kiinnostaa. Hyvinvoinnilla tarkoitan kokonaisvaltaista hyvää oloa, sitä, että sun on hyvä olla, henkisesti että fyysisesti. Nämä kävelevät käsi kädessä, sillä kun keho voi hyvin, myös mieli voi paremmin ja toisinpäin. Kaikkien ei tarvitse olla timmejä, pyöreä peppuisia, kapeavyötäröisiä ja lihaksikkaita. Oikeastaan, aika harva ihminen on, vaikka media onkin pullollaan näitä kuvia. Sun kropan pitää olla just sellainen, missä sä itse viihdyt. Ja sä oot täydellinen just sellaisena kuin sä oot! Sun ei tarvii olla mitään muuta.

Itse en tätä kesäkuntoon-boomia ole koskaan ymmärtänyt enkä varmaan tule koskaan ymmärtämäänkään. Itse haluan ainakin pysyä hyvässä kunnossa joka päivä, joka kuukausi, jokaisena vuodenaikana, vuodesta toiseen. Haluan, että mun kroppa tuo mulle hyvän olon myös talven pimeimpinä aikoina, vaikka vartaloa peittääkin viisi kerrosta vaatetta. Kun oon hyvässä kunnossa ja mun kroppa voi hyvin ja oon ite siihen tyytyväinen, tuo se mulle hyvää mieltä ympäri vuoden eikä vain kesäisin.

Tällä postauksella haluan kannustaa just SUA tekemään asioita miellyttääksesi itseäsi, ei ketään muuta. Kukaan ei oo sulle sanomaan, mitä sun pitäisi tehdä tai miltä sun pitäisi näyttää. Sä päätä sen ihan itse! Elät täällä itseäsi varten, joten tee oma olosi mahdollisimman hyväksi. Ja jos et itse miellytä itseäsi, kuka sitten? Kannustan sua myös tekemään päätöksiä juuri nyt, eikä ensi vuonna. Niin kuin tunnettu sananlaskukin kuuluu: "Älä jätä huomiselle mitään, minkä voit tehdä jo tänään." Sä voit päättä just nyt, että "Minä ansaitsen vain parasta!" ja pidät näin ittestäs hyvää huolta, teet asioita, mitkä tekee just sut onnelliseks, asioita, mitkä edistää sun hyvinvointia ja tuo sulle hyvän olon. Jos haluut olla kuin "fitnessmalli", ole kuin "fitnessmalli". Jos haluut pyöreemmän pepun, siitä vaan salille pumppaamaan pakaraa. Jos sua ei raudan nostelu vois vähempääkään kiinnostaa, sun ei tarvii nostaa raudan rautaa. Sä teet just niinkun susta parhaalta tuntuu! Just niinkun sä haluut!

Pitäkää hyvää huolta ittestänne ja rakastakaa itteene! Ootte mahtavia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti